Oud, W., Derriks, M. (2011)
Onderzoek naar effecten van de pilot ‘Trajectklas’.
Rapport 860
ISBN: 90-6813-923-5
Amsterdam: Kohnstamm Instituut
Contactpersoon
Wil Oud
Re-integratie van deelnemers aan de time-out-voorziening ‘Trajectklas’ in SWV Rijnstreek in het regulier onderwijs blijkt nauwelijks haalbaar. Het doel is daarom verbreed naar plaatsing van leerlingen in passende onderwijs- en zorgvoorzieningen. De preventie in het regulier onderwijs moet worden verbeterd om crisissituaties te voorkomen en leerlingen in het regulier onderwijs te behouden.
Re-integratie in het reguliere onderwijs blijkt moeilijk te realiseren met de Trajectklas
De Trajectklas in het SWV Rijnstreek is een ‘time-out’-voorziening voor leerlingen in crisissituaties in het primair onderwijs en gericht op re-integratie in het regulier onderwijs. Dankzij deze trajectklas is het aantal thuiszitters in de regio niet gegroeid. In interviews met deskundigen op verschillende niveaus werd echter duidelijk dat de noodzakelijke randvoorwaarden voor re-integratie en tijdige preventie vooralsnog niet gerealiseerd kunnen worden. Het doel van de trajectklas is daarom verschoven naar het voorkomen van schooluitval en het zoeken naar een passende plek voor de leerlingen in het speciaal onderwijs en/of een zorginstelling.
Meer aandacht voor preventie in het reguliere onderwijs
De preventie in het regulier onderwijs moet echter worden verbeterd om crisissituaties te voorkomen, leerlingen in de eigen school te kunnen houden en om re-integratie te bevorderen. Het College van Bestuur gaat bovendien zoeken naar passende alternatieven binnen het regulier onderwijs, gezien de hoge kosten van de trajectklas.
Het onderzoek omvatte individuele en groepsinterviews op verschillende niveaus: met intern begeleiders van de school van herkomst van de leerling, met de trajectbemiddelaar van het SWV Rijnstreek, met de projectleiding van de pilot en met het College van Bestuur van het samenwerkingsverband. Het SWV Rijnstreek is opdrachtgever van het onderzoek.
disclaimer & privacyverklaring - © 2019 Kohnstamm Instituut UvA bv - productie & onderhoud: Elion